Kerst in Oberstdorf 2011/2012
Femma en Aloys - van 23 december t/m 7 januari 2012


Terug

Radio
Info
Shack
Antenne

DL/PA3DAT - de antenne

Twee jaar geleden heb ik hier in Oberstdorf een antenne binnen gebruikt, een zogeheten magnetic loop. Hij staat te pronken op de foto hiernaast.
Een mooi ding, ik wilde er zelf eentje bouwen maar had deze op de kop getikt voor de prijs van de onderdelen.
Helaas was het geen succes.

Er moest dus toch een buitenantenne komen...
Het probleem met antennes buiten, op het balkon dus, is dat je met een coaxkabel naar binnen moet. De meeste Duitse woningen hebben van die perfect sluitende draai/kiepramen, maar geen bovenlichtjes.
Om met een coaxkabel naar binnen te komen, moet je dus de deur van het balkon in de kiep-stand open laten staan. Een beetje zonde van de warmte, als het buiten stevig vriest!

Lintkabel (2010)

Via het forum www.zendamateur.com kwam ik vorig jaar op het idee van een platte open voedingslijn. Van die oude TV-lintkabel, daar moest nog wel een voorraadje van in de antennedoos zitten.
Wat vond ik? Een complete 2 x 5meter dipool, voor de 20meterband, met lintlijn als voedingskabel! Ooit gemaakt, maar ik kon me niet eens meer herinneren of ik 'm ook gebruikt had.
Ook dit werkte matig: de condities waren slecht, en de antenne eigenlijk te kort.

Nieuwe dipool (2011)

Daarom de antenne voor dit jaar vernieuwd naar een dipool van 2 x 7,75 meter, met de open voedingslijn eraan. Eén poot vanaf het voedingspunt schuin naar beneden, naar een lantarenpaal langs de straat.

De andere poot in eerste instantie slim bevestigd aan de dakgoot van de buren, maar... na 6 dagen kwam er een telefoontje van de buren met het verzoek de antenne daarvan los te koppelen. Jakob, de verhuurder van ons appartement, was er duidelijk wat ongelukkig mee.

Geen probleem echter, de tuin is net groot genoeg om ook deze poot schuin naar beneden af te spannen naar een struik in de tuin. Met de bereidwillige hulp van Jakob was dat in een paar minuten gefixt, dus nu heb ik een echte "inverted-V".

Hieronder: de lintkabel gaat over de deur naar binnen, op de tweede foto de binnenkant. Foto 3 toont de 'shack' zoals die er vorig jaar uitzag (en nu ook weer uitziet), foto 4 een overzicht van dit hoekje van de kamer.

Terug naar de voorpagina...
 



© 1999 - 2012 Femma & Aloys