Kerst in Oberstdorf 2010/2011
Femma en Aloys - van 17 december t/m 1 januari 2011


Terug

Radio
Info
Shack
Antenne

DL/PA3DAT - de antenne

Vorig jaar heb ik hier in Oberstdorf een antenne binnen gebruikt, een zogeheten magnetic loop. Hij staat te pronken op de foto hiernaast.
Een mooi ding, ik wilde er zelf eentje bouwen maar heb deze op de kop getikt voor de prijs van de onderdelen.
Helaas was het geen succes.

De ontvangst was zeer matig, maar dat lag ook wel voor een deel aan mij. Ik heb een en ander pas in de tweede week van de vakantie opgebouwd, en er vervolgens niet zoveel tijd ingestoken.

Het probleem met antennes buiten, op het balkon dus, is dat je met een coaxkabel naar binnen moet. De meeste Duitse woningen hebben van die perfect sluitende draai/kiepramen, maar geen bovenlichtjes.
Om met een coaxkabel naar binnen te komen, moet je dus de deur van het balkon in de kiep-stand open laten staan. Een beetje zonde van de warmte, als het buiten stevig vriest!

Lintkabel

Via het forum www.zendamateur.com kwam ik op het idee van een platte open voedingslijn. Van die oude TV-lintkabel, daar moest nog wel een voorraadje van in de antennedoos zitten.
Wat vind ik? Een complete 2 x 5meter dipool, voor de 20meterband, met lintlijn als voedingskabel! Ooit gemaakt, maar ik kan me niet eens meer herinneren of ik 'm ook gebruikt heb...

Op de linkerfoto het raam van de huiskamer, daar heb ik het eind aan een scharnier geknoopt. De tweede foto toont het voedingspunt, de overgang naar de lintkabel. Ooit vastgelijmd met een extra plaatje perspex eroverheen, vastgezet met kit en een boutje/moertje.
De derde foto toont het voedingspunt van de andere kant. Op de vierde foto het rechter-uiteinde bij een houten rek. Ik kwam ruim een halve meter ruimte tekort, dat heb ik maar als L naar beneden vastgezet.

Hierboven: de lintkabel gaat over de deur naar binnen, op de tweede foto de binnenkant. Foto 3 toont de 'shack' zoals die er nu uitziet, foto 4 een overzicht van dit hoekje van de kamer.

Terug naar de voorpagina...
 



© 1999 - 2010 Femma & Aloys