Scandinavië 2011


Week 1     Week 2     Week 3     Week 4     Week 5     Ons fotoalbum

Week 1

Foto's zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Zondag 17 juli
We zijn even gaan 'proefkamperen' dit jaar.
Zondag rond de middag eerst nog op de koffie bij moeder en Wim, daarna naar huis om de camper verder in te pakken. Rond 17.00 uur een kort bezoek aan Jack en Aly. Jack is vandaag 54 geworden maar hij viert dat eind augustus.
Dan naar Lauwersoog, waar we voor in de avond aankomen. We vinden een camperplek (voor € 15 met alles erop en eraan) aan het Lauwersmeer, Kustweg 30.

De zon schijnt en we willen nog even een visje gaan scoren. Helaas gaat de viswinkel net dicht... Na een korte wandeling terug naar de camper, bakje koffie maken en nog even van de zon en het uitzicht over het Lauwersmeer genieten.

Maandag 18 juli
De bedoeling is om na het ontbijt een aantal geocaches te doen, daarna naar Leeuwarden voor Femma haar inschrijving aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). Ze moet haar HBO-diploma en paspoort komen laten zien.
Door de stromende regen blijft het aantal geocaches beperkt tot 2, zodat we rond 11.00 uur in Leeuwarden zijn. We lunchen ook maar gelijk in het restaurant van de NHL, waarna we nog even de stad in gaan voor wat boekjes over Kopenhagen en Stockholm.
Bij terugkomst in Kampen doen we meteen de laatste boodschappen bij de supermarkt, dan zit dat ook maar vast in de camper.

Woensdag 20 juli
Rond de middag waren we eindelijk klaar met inpakken en dingen regelen (geocaches printen en zo...) dus om 13.45 uur verlaten we Kampen.
We rijden via Emmen, Leer, Oldenburg richting Noord-Duitse kust, we gaan de steden Bremen en Hamburg langs de noordkant passeren. Dan heb je geen last van files, is ons verteld, en ach, we nemen lekker de tijd.
Vlak voor het veer over de Elbe, naar Glückstadt (€ 15,50 en ca. 20-30 min. varen) vinden we onze eerste cache! Aan de overkant rijden we naar de camperplaats van Glückstadt, onze eerste overnachting. Het was vandaag mooi weer, zonnig, en ca. 23-24 graden.
A 19.30 uur, 392 km gereden.

Donderdag 21 juli
Iets na 8 uur opgestaan en ontbeten. Even naar de supermarkt, toch een paar dingen vergeten, en we doen een paar geocaches in Glückstadt. Rond 11.00 uur rijden we de stad uit, richting Puttgarden. Het is de bedoeling om vandaag over te steken van Puttgarden (Noord-Duitsland) naar Rodby (Denemarken).
Het is opnieuw een zonnige dag, ruim 23 graden. We gaan op weg naar de boot, waar we iets na 15.00 uur aankomen. Prijs van een enkeltje: € 86,50 (-7% dankzij de gratis Zweedse campingkaart).
De lucht trekt dicht, het wordt behoorlijk grijs. En wanneer we om 16.30 uur aankomen en Denemarken binnenrijden regent het al. Het blijft de rest van de dag regenen...

Om 17.00 uur zijn we op het eilandje Faro. Daar blijven we overnachten en we zetten de 10m lange kortegolf zendantenne op. Vorig jaar was er veel belangstelling voor een verbinding met het eiland Faro, zelfs uit Japan en Brazilië! Aloys maakte in een paar uur tijd 112 verbindingen met radioamateurs van over de gehele wereld... Zie ook www.pa3dat.nl.
Dit jaar zit het tegen: een handjevol verbindingen, Rusland, Italië (Sicilië), Schotland, Finland, een paar Polen en dan Roy, PA9R in Noord-Spanje. Ook daar regen, 24 graden. Dat verschilt dus niets met Denemarken! Als klap op de vuurpijl tóch nog een verbinding met mijn radiomaatje Joeri, PE5JW, in Zwolle!
We kruipen er vroeg in.
Vandaag 258 km gereden.

Vrijdag 22 juli
Het heeft geplenst vannacht, en wanneer we opstaan trekken er nog steeds felle buien over, met harde wind. Gelukkig zitten we niet in een tent ("always look at the bright side of live!")
Na het ontbijt rijden we van Faro naar het eilandje Bogo, waar we een paar geocaches doen, tussen de buien door. Van Bogo naar Mon, weer een aantal geocaches. Uiteindelijk vinden we er 7 van de 9 die we gepland hadden, 2 waren een eind lopen in de stromende regen, dat lokte niet zo...
Iets na tweeën verlaten we Mon, richting Kopenhagen. Tegen 16.00 uur komen we aan op Citycamp, een camper-parkeerplaats nabij het hart van de stad. Niet goedkoop, ca. € 30 per nacht. Maar je kunt hier vandaan lopend de stad in, dat gaan we morgen doen. En er is internet, en de zon is weer gaan schijnen, en... tot morgen!
Vandaag 175 km gereden.

Zaterdag 23 juli
Redelijk op tijd opgestaan, en tegen half tien gaan we Kopenhagen in. Vanaf de camperplaats is het niet ver lopen naar de bushalte 1A, die ons naar de noordkant van het centrum brengt. Het is droog maar bewolkt. We laten ons niet helemaal tot de kade brengen met de zeemeermin, dat is bijna 2 kilometer lopen extra en dat vinden we zonde van de tijd.
Vanaf waar we uitstappen gaan we naar de Nyhavn, en dat blijkt meteen al erg leuk: een kanaal met oude schepen, kleurrijke oude gevels met veel terrasjes ervoor. En toeristen, van over de hele wereld. We vinden al snel een leuk terrasje en bestellen 2 koffie. Zal niet goedkoop zijn hier, oppert Femma.
Daar komt de ober al, met 2 kopjes en een grote zilveren koffiekan. Meteen maar afrekenen: 29 Kronen. Dat is toch minder dan € 4,50? En er komen 6 kopjes uit die kan! Een koopje dus ;-)

Tegen de tijd dat we door de hoofd(winkel)straat lopen, begint het weer te regenen. En hard, dus dan maar het om de hoek gelegen en gratis toegankelijke Post- en Telegraafmuseum in. Gezeten achter een computer die morse piept slaagt Aloys opnieuw voor de telegrafietest: 13 van de 13 goed! De suppoost (een aardige jongedame) is onder de indruk...
Het regent nog steeds, dus we nemen een lunch in het restaurant op de bovenste verdieping van het museum. We kiezen de specialiteit van het huis en krijgen een overheerlijke verzameling kleine hapjes, variërend van druiven en kwark tot worstjes, spek, Franse kaas, salade etc.

Hierna lopen we nog verder door de stad, door de tuinen van het koninklijk paleis (geocache!) om daarna lopend met de paraplu terug te keren naar de camperplaats. Kopenhagen viel ons, mede door het weer, een beetje tegen...
We vetrekken rond 17.00 uur van de camperplaats, bekijken nog een paar plekken in de buurt en besluiten dan de brug over te steken naar Malmö. We overnachten op de parkeerplaats bij het Zweedse informatiecentrum, net over de brug. Het lijkt of we de enigen zijn, maar 's avonds laat en 's nachts komen er nog de nodige campers en caravans bij.
Vandaag 79 km gereden.

Zondag 24 juli
Beetje uitgeslapen, gratis kaarten en boekjes van Zweden ingeslagen en dan, in de regen, Malmö in. In de regen een geocache zoeken, niet kunnen vinden, we worden steeds natter. Dan maar het Tekniskmuseum in, we willen graag die U3-onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog van binnen bekijken. Boeiend, onvoorstelbaar dat 26 mannen het hier langere tijd met elkaar kunnen uithouden, zo klein en weinig ruimte!
Buiten het museum vinden we toch nog een geocache, rijden door de binnenstad (lekker rustig op zondag) en het regent maar door. We houden Malmö voor gezien: weersvoorspelling voor Stockholm morgen: zonnig, 24 graden! Stockholm is ruim 600km verderop, daar gaan we vast een deel van doen!
We nemen de E6 naar Helsingborg, dan de E4 naar Stockholm via Jönköping. Onderweg stoppen we (in de regen), maken warm eten om 5 kwartier later weer verder te rijden. Om 21.40 uur parkeren we op een camperplaats aan de haven van Gränna, waar de veerboot vertrekt naar het eiland in het Vätternmeer. Het is droog. We wandelen nog even om de haven, kopen een ijsje en zien de laatste veerboot uitvaren naar het eiland. Tegen 11 uur liggen we in bed.
Vandaag 361 km gereden.


Week 1     Week 2     Week 3     Week 4     Week 5     Ons fotoalbum

© Femma en Aloys 1997 -2011       Email: campervakantie@gmail.com