Zweden 2010


Week 1     Week 2     Week 3     Week 4     Ons fotoalbum

Week 1

Foto's zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Woensdag 14 juli 2010
We zijn rond 18.00 uur vertrokken naar een nieuwe camperplaats, een stukje voorbij Meppen. Het is in Löningen, aan een rivier. De rivier viel tegen, daar zie je vanaf de camperplaats niet zo veel van. En de douches/toiletten zaten op slot, de stroom ook en nergens een beheerder of iets dergelijks. Maar verder een mooie, keurige plek. Heel ruim en met een winkelcentrum om de hoek.
's Morgens verse broodjes gekocht, en verse aardbeien voor € 1,00 per bakje. We hebben meteen ruim ingeslagen!
Duitsland, ca. 150km van huis.

Donderdag 15 juli 2010
Op weg naar Faro, met enige vertraging. Aloys springt 's morgens altijd uit zijn bed, deze keer werd hij daardoor erg duizelig. Het ontbijt werd overgeslagen en na de boodschappen ging het beter en zijn we voorzichtig op weg gegaan.
Alles ging goed tot aan Hamburg, daar kwamen we in de file. Kostte 3 kwartier, er was een ongeluk gebeurd. En ook bij de boot was het heel druk, er zou een boot zijn uitgevallen en bovendien was het drukker dan normaal. Dit oponthoud kostte ons nog eens 2 uur, zodat we pas om half 7 op Faro aankwamen. Gelukkig nog vroeg genoeg voor een leuke plek met fantastisch uitzicht op de brug, de zee en een zonsondergang als een plaatje!
Aloys was 's avonds druk achter de zender, er was veel belangstelling voor een verbinding met het eiland Faro, zelfs uit Japan en Brazilië! Voor Aloys, met 112 verbindingen, een succes.
Zie ook www.pa3dat.nl

Vrijdag 16 juli 2010
Op tijd vertrokken vanaf Faro, richting Kopenhagen. Over de brug over de Oresund naar Malmö. Daar hebben we gezocht naar het beroemde Kallbadhus met sauna, gebouwd in 1898, waar je voor het afkoelen de rivier in kunt lopen. Helaas hebben we die alleen vanuit de verte kunnen zien.
We volgen de toeristische route langs de kust en komen bijtijds in Ystad, waar we een mooi plekje voor de nacht vinden in de haven. We staan pal tegenover het 'politiebureau' van Wallander, met een mooi uitzicht op de veerboten naar het eiland Bornholm. Ook een gigantische boot uit Polen kwam een paar uur langs de kade liggen om daarna weer terug (of verder?) te varen.

Zaterdag 17 juli 2010
Door Ystad gewandeld, en Wallander gebak gekocht. Jammie! Ook een kijkje in de studio genomen, met allemaal Wallander requisieten en decors. Het is eigenlijk meer een soort museum. De foto's hieronder geven een impressie. Ik mocht nog even het weer voor Scandinavië voorspellen, in het Nederlands (foto rechts).

Daarna verder, de toeristische route langs de kust.
We vinden aan het eind van de middag een mmoi plekje om te overnachten langs de zee, bij het plaatsje Ornahusen, naast een andere camper. Later arriveerde er nog een Duitse familie die iets verderop gingen staan met een tentje.
Klein minpuntje: om kwart over 6 's morgens worden we gewekt door een auto die pal naast ons parkeert. Het is een echtpaar die vogels komen kijken.Rond 8 uur waren ze weer vertrokken.

Zondag 18 juli 2010

Doorgereden over de brug naar Öland, met meer dan 100km lengte één van de grootste Zweedse eilanden in de Baltische Zee. Onderweg in Kivik een graf bezocht uit de Bronstijd, wat van een Vikingkoning zou zijn geweest.
Op Öland vinden we een fantastisch plekje aan de oostelijke kant, aan de oostzee. Midden in de in de natuur, aan het strand, ideaal om te overnachten!
Deze avond maakt Aloys 123 verbindingen, waaronder India en opnieuw Japan en Zuid-Amerika. Zie www.pa3dat.nl

Maandag 19 juli 2010
Vandaag kijken we rond op Öland. We rijden door kleine, oude dorpjes naar de zuidpunt waar we de grootste vuurtoren van Zweden, de 42 meter hoge Lange Jan beklimmen. De Lange Jan is gebouwd door Nederlanders, wat ook de naam zou verklaren.
Op dit deel van het eiland vind je ook veel grote, los staande stenen, de tumuli. Daarnaast runestenen, met teksten. Ze dateren uit de ijzertijd en bronstijd, tot wel 1000 jaar voor Christus. Verder veel molentjes, een soort tjaskers: vroeger hadden ze er 2000, nu nog 400.
We vinden een mooi overnachtingsplekje bij een oud vissershaventje, Norra Mockleby, waar je mag staan voor SEK 50 (ca € 6,00). We kopen er verse vis voor het avondeten.

Dinsdag 20 juli 2010
Als laatste bezoeken we de hoofdstad van Öland, Borgholm.
We kopen een ijsje bij de beroemdste ijssalon van het eiland. Daarna verlaten we Öland voorin de middag en rijden langs de Zweedse oostkust nog zo'n 150km naar het noorden.
Onderweg bekijken we een paar camperplekken en in één daarvan, in de haven van Vastervik, blijven we staan voor de nacht.


Week 1     Week 2     Week 3     Week 4     Ons fotoalbum

© Femma en Aloys 1997 -2010       Email: campervakantie@gmail.com