Freesco / Linux server

Wanneer je wilt internetten via de kabel komt er een monteur bij je thuis om het kabelmodem te installeren. Dat moet zo dicht mogelijk bij de plaats waar de kabel je huis binnenkomt: ergens in de huiskamer dus. Van daaruit moet er een netwerkkabel naar je computer, naar boven...

Omdat ik dat niet wilde ben ik onder de grond gekropen en heb de kabel verlegd naar de meterkast en van daaruit weer terug naar de TV in de huiskamer.
Nu mocht de monteur het kabelmodem komen installeren!

Ik had natuurlijk vanuit de meterkast een netwerkkabel naar mijn computer kunnen trekken. Ik zat echter met de volgende overwegingen:
- we hebben meer dan één computer
- we willen een goede beveiliging tegen "virtuele inbrekers"
- ik wil niet dat mijn computer internet-server is voor de andere computers in huis
(Want ik heb slechte ervaringen met internet-deel programma's als ICS, Wingate of Sygate).

De server

Toen ik op internet las over het linux-programma Freesco, dat als server reeds draait op een oude 386 of 486 computer met minstens 6 Mb. geheugen (die dingen worden tegenwoordig weggegooid!) was ik gelijk enthousiast.
Van mijn zwager kreeg ik een oude Pentium/120 Mhz. met 24 MB geheugen, twee netwerkkaartjes en een diskdrive (geen harddisk nodig!). De software (ca. 1,2 MB) heb ik van internet gedownload en op een disk geïnstalleerd: klaar is kees!
Deze internet-server draait dag-en-nacht in mijn meterkast (minimaal stroomverbruik), verzorgt onze toegang tot het internet en dient als firewall. Op de foto's hieronder is te zien hoe ik de server (wegens ruimtegebrek) tegen de binnenkant van de deur heb geschroefd.

Foto's hieronder:
Aan de server slechts 3 kabels: de 220 volt (boven), de verbinding met het kabelmodem (grijs) en de kabel naar mijn netwerk-hub in de huiskamer (oranje).
Het kastje op de rechterfoto is de hub in de huiskamer. Daar kan ik, als ik aan tafel zit, de laptop op aansluiten. Hij staat via de zwarte coax-kabel (overblijfsel van mijn oude netwerk) in verbinding met de onderste hub, in de werkkamer op de eerste verdieping.


Onze werkkamer

Links op de foto mijn plek, een 700 Mhz. computer met 30 GB harddisk en een 19 inch monitor. Uiterst links is nog net de HP G85 officejet te zien, onze printer/fax/scanner/kopieermachine, een fantastisch ding! Rechts Femma's computer, een Pentium III/550 Mhz. met 3 x 30 GB harddisk en (inmiddels ook een) 19 inch monitor.
In het midden de nodige zendapparatuur, we zijn tenslotte beide gelicenseerd radioamateur!

Links

www.freesco.org, de officiële Freesco website
www.ssp.be.tf, een Belgische site met stap-voor-stap handleiding!
Een tekening van de opzet van het project.